Information UC ser på en kreditupplysning

En kreditupplysning från UC (Upplysningscentralen) är en sammanställning av olika uppgifter om en privatperson eller företag som används för att bedöma deras kreditvärdighet. Informationen som samlas in kommer från olika källor, till exempel kreditinstitut, myndigheter, företag och andra organisationer.

När en kreditupplysning görs på en privatperson kan följande information om deras ekonomi ses:

 1. Betalningsanmärkningar: Information om personen har några betalningsanmärkningar, vilket innebär att de har misskött sina betalningar i förhållande till en kreditgivare.
 2. Skuldsaldo: En lista över personens aktuella skulder, inklusive eventuella lån, kreditkortsskulder och andra obetalda skulder.
 3. Inkomster: Information om personens nuvarande inkomster, som kan inkludera löneinformation eller annan rapporterad inkomst.
 4. Anställningshistorik: Om personen är anställd eller ej, hur länge de har varit på sin nuvarande arbetsplats och eventuella tidigare anställningar.
 5. Tidigare kreditansökningar: En lista över alla tidigare kreditansökningar personen har gjort inom en viss tidsperiod.
 6. Civilstånd och adresshistorik: Information om personens civilstånd och adresshistorik.

UC-Score

Från kreditupplysningen beräknar UC något som det kallar för UC-Score. UC-Score är en numerisk värdering av en persons eller ett företags kreditvärdighet baserat på deras kreditupplysning. UC-Scoren baseras på en algoritm som tar hänsyn till flera faktorer, inklusive personens ålder, inkomst, civilstånd, skulder, betalningsanmärkningar och kreditansökningar. Ju högre UC-Scoren är, desto bättre bedöms personens kreditvärdighet vara. UC-Scoren kan användas av kreditgivare för att bedöma risken med att låna ut pengar till en person eller företag och för att fastställa vilken ränta som ska erbjudas.

Alternativ till UC

UC är det största kreditupplysningsföretaget i Sverige. Det finns dock flera andra alternativ till UC, inklusive:

 1. Creditsafe: Creditsafe är ett globalt kreditupplysningsföretag som erbjuder tjänster i över 30 länder. De tillhandahåller kreditrapporter, kreditkontrollverktyg och analysverktyg för att hjälpa företag att fatta välgrundade beslut om kreditgivning.
 2. Bisnode: Bisnode är också en global leverantör av kreditinformation och erbjuder kreditrapporter, kreditkontrollverktyg och analysverktyg. De är också specialiserade på datadriven marknadsföring och företagsinformation.
 3. Soliditet: Soliditet är ett svenskt företag som erbjuder kreditupplysningar, kreditbedömningar och kreditkontrollverktyg för företag i Sverige och Norge.
 4. Syna: Syna är ett svenskt företag som erbjuder kreditupplysningar, kreditbedömningar och kreditkontrollverktyg för företag i Sverige.

Det är viktigt att notera att varje kreditupplysningsföretag har sina egna metoder för att samla in och analysera kreditinformation.

2 svar på ”Information UC ser på en kreditupplysning”

  • UC har en tjänst som de kallar Kreditkollen. Där kan du se ditt kreditbetyg och se hur din kreditvärdighet utvecklats över tid. Du får även en obegränsad tillgång till din kreditupplysning. Tyvärr kostar det 49 kr/mån att använda denna tjänst.

   Svara

Lämna en kommentar