Betalningsanmärkningar är något som kan påverka en persons ekonomiska situation under en längre tid. Här tittar vi närmare på vad betalningsanmärkningar är, hur man kan få dem, hur länge de finns kvar och tips på hur man kan undvika dem.
Vad är en betalningsanmärkning?
En betalningsanmärkning är en notering i en persons kreditupplysning som indikerar att personen har haft svårigheter med att betala tillbaka ett lån eller en faktura. Anmärkningen kan påverka personens kreditvärdighet och göra det svårt att få lån eller andra former av kredit.
Hur kan man få en betalningsanmärkning?
Man kan få en betalningsanmärkning om man inte betalar en faktura eller ett lån i tid, om man har en skuld som samlats på hög eller om man inte kan betala tillbaka en skuld efter att ha fått en påminnelse eller inkassokrav. Det är viktigt att vara medveten om att man kan få en betalningsanmärkning även om man har en obetydlig skuld på bara några hundra kronor.
Hur länge finns betalningsanmärkningar kvar?
Betalningsanmärkningar finns kvar i kreditupplysningar i tre år från den dag då anmärkningen registrerades. Det betyder att de kan påverka personens kreditvärdighet under en lång tid.
Hur kan man se om man har en betalningsanmärkning?
Man kan få information om eventuella betalningsanmärkningar genom att ta en kreditupplysning på sig själv. Det finns flera kreditupplysningsföretag i Sverige som erbjuder den här tjänsten, till exempel UC och Creditsafe.
Vem är de som registrerar betalningsanmärkningar?
Betalningsanmärkningar registreras av kreditupplysningsföretag som UC och Creditsafe, samt av vissa företag och organisationer som har avtal med dessa företag. Det är viktigt att notera att det är den som registrerar betalningsanmärkningen som har bevisbördan för att den är korrekt.
Tips på hur man kan undvika betalningsanmärkningar
Nedan har vi sammanställt våra tips kring hur du bäst undviker en betalningsanmärkning:
- Betala dina fakturor i tid och undvik att ha obetalda skulder.
- Skapa en budget och se till att du har råd med dina utgifter.
- Kontrollera alltid att fakturor och andra betalningskrav är korrekta innan du betalar dem.
- Vid problem med att betala en skuld, kontakta alltid företaget eller organisationen för att försöka komma fram till en betalningsplan.
- Tänk noga igenom innan du tar på dig nya lån eller krediter och var säker på att du kan betala tillbaka det i tid.
- Se till att hålla koll på dina kreditupplysningar och kontrollera regelbundet.